Kedilerde kanser, insanlarda görülen kanser türleri ile benzer şekilde ortaya çıkar. Olması gerekenden fazla gelişen bir hücrenin çevresindeki dokulara zarar vermesi şeklinde tanımlanabilecek kanserin çeşitli belirtileri bulunur. Kedilerde görülen kanser, tek bir tümör biçiminde karşınıza çıkabilir. Yayılım gösteren agresif kanser türleri de vardır. Kanser, tek bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmaz. Genetik faktörler başta olmak üzere çevresel etkiler de kedilerin kansere yakalanmasına sebebiyet verebilir. Kedilerde görülen kanserin bazı belirtileri şunlardır:
Panleukopenia adlı bir virüsün yol açtığı gençlik hastalığı çoğunlukla genç kedilerde ortaya çıkan ciddi bir hastalıktır. Bağırsak, deri ve kemik hücrelerini etkileyen bu hastalık, vücudun savunma mekanizması olan beyaz kan hücrelerine karşı bir savaş başlatır. Kedilerde genç hastalığı, dışkı, tükürük gibi vücut sıvıları ile bulaşıcı etki gösterir. Eğer kedinizde;
belirtileri varsa vakit kaybetmeden veterinerinizle görüşmeniz gerekir. Gençlik hastalığı ölümcül bir hastalıktır. Tedavi yöntemleri semptomları azaltmak için uygulanır. Kesin bir tedavisi olmamasına rağmen aşılama ile gençlik hastalığına karşı önlem almak mümkündür.
Kedilerde en sık görülen hastalıkların başında idrar yolu enfeksiyonu gelir. Tedavi edilmediği takdirde ölümcül sonuçlar doğurabilen bu hastalığın karakteristik bazı belirtileri vardır. Aşırı kilolu, yeme düzeni bozuk, stresli bir kediniz varsa idrar yolu enfeksiyonu geçirme ihtimali oldukça yüksektir. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu belirtilerinden başlıcaları şunlardır:
Kedilerde sistit tedavisi nedenine bağlı olarak yapılır. Tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonu kedilerde böbrek yetmezliği gibi ciddi sorunlara yol açabilir.
“Kedilerde diyabet görülür mü?” diye merak edebilirsiniz. Diyabet, kedilerde en sık görülen ve en kolay anlaşılan hastalıklardan biridir. Kedinizin vücudu yeteri kadar insülin üretmiyorsa ya da fazla bir üretim söz konusuysa diyabetik olduğu söylenebilir. Kedilerde yaygın olarak Tip 2 diyabet görülür. Nadir de olsa Tip 1 diyabetin görüldüğü durumlar da vardır. Kedinizin iştahının yerinde olmasına rağmen kilo kaybı gözlemliyorsanız, aşırı su tüketimi ve sık idrara çıkma durumu varsa diyabet olmasından şüphelenebilirsiniz. Genetik ve çevresel faktörlerle ortaya çıkan bu hastalığın teşhisi için bazı kan testleri yapılır. Tedavi yöntemlerinin başında diyet ve insülin enjeksiyonu yöntemleri gelir.
Sindirim sorunları kedilerin yaşam kalitesini düşüren durumlardır. İshal, kusma, bağırsak iltihabı ve kabızlık gibi hastalık belirtilerini ortadan kaldırarak kedinizin mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmesini sağlayabilirsiniz. Kedilerde bağırsak iltihabı ve kabızlık; kusma, yeme bozuklukları, kilo kaybı, ağrı gibi belirtilerle ortaya çıkar. İltihaplı bağırsak bir hastalıktan çok sendrom olarak tanımlanır. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte E. Coli ve Salmonella gibi bakterilerin ve çeşitli parazitlerin bu sendroma yol açtığı ifade edilir. İltihaplanan bağırsağın yapısına bağlı olarak enterit ya da kolit olarak adlandırılan bağırsak iltihabının kesin bir tedavisi yoktur ve semptomların azaltılması için B12 takviyesi, beslenme değişikliği gibi yollar denenir. Kedilerde ishal çoğunlukla beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkar. Mama değişimi, inek sütü tüketimi, sofra gıdaları kedilerde ishale yol açabilir. Eğer 1 günden uzun süren bir ishal durumu ile karşı karşıyaysanız hemen veteriner hekime danışmanız gerekir. Kedilerde mide rahatsızlığı, ishal, kabız gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarını ortadan kaldırarak yaşam kalitelerini artırabilirsiniz.
Kedilerinizin de üşütüp grip ve nezle olabileceğini biliyor musunuz? Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyon belirtileri insanlarınkine benzer şekillerde ortaya çıkar. Kedilerde görülen solunum yolu enfeksiyonu nedenlerinin başında bakteri ve virüsler gelir. Bu bakteri ve virüslerin başlıcaları şunlardır:
Üst solunum yolu enfeksiyonu durumunda veteriner hekiminiz ilaç tedavisine başlayabilir. Beslenme desteği, vitamin takviyeleri ile kedi gribine karşı önlem alabilirsiniz. Kedilerde kulak enfeksiyonu da sıklıkla görülür. Kötü koku, siyah ya da kahverengi akıntı şeklinde kendini gösteren kulak enfeksiyonu özel solüsyonlarla tedavi edilir.
Tüylerin bölgesel ve aşırı dökülmesi ile kendini gösteren kedilerde saç mantarı enfeksiyonu saçkıran olarak da adlandırılır. Neredeyse tüm evcil kedilerde görülebilen bu hastalık temizlik, topikal ve ağızdan tedavi yolları ile ortadan kaldırılır. Kedilerde cilt alerjileri genetik yatkınlık nedeniyle meydana çıkabilir. Beslenme düzeninde yapılan değişikliklerle cilt alerjisine karşı önlem almak mümkündür.
Tiroid hormonlarının az ya da aşırı salgılanması ile ortaya çıkan kedilerde hipertiroidizm hastalığı gastrointestinal bulgularla teşhis edilir. Kan testleri ile ortaya çıkarılan bu hastalığın tedavisi için ilaç kullanımı ve beslenme düzeni değişikliği yöntemi uygulanır
Kedilerde kuduz düzenli aşı takibi ile önlenebilen bir hastalıktır. Kuduz aşısı hem sizi hem de kedinizin sağlığını korumaya yönelik bir işlemdir. Kedinizin sağlıklı bir yaşam sürmesini ve uzun yıllar boyunca sizinle yaşamasını istiyorsanız bakım ve tedavilerini ihmal etmemeniz gerekir. Bakım ve tedavi masraflarını kontrol altında tutmak, acil durumlara karşı hazırlıklı olmak isterseniz evcil hayvan sigortası yaptırmayı tercih edebilirsiniz. Zurich Neşeli Patiler Sigortası ile alanında uzman veteriner hekim ağına erişim sağlayabilir, bütçenize uygun poliçe seçenekleri ile kedinizin sağlığını güvence altına alabilirsiniz.