Yaygın bir zoonoz hastalık türü olan Leptospiroz, hayvanlardan insanlara bulaşabilir. Kas yumuşaması, ateş, sarılık gibi belirtileri bulunan bu hastalığın bulaşma yolu idrarla direkt temas etmektir. Köpeklerde Leptospiroz hastalığından korunmanın en etkili yolu aşılamadır. Köpeğinizin aşılarını düzenli olarak hem onun hem de kendinizin sağlığını koruma altında tutabilirsiniz. Aşılama ile sadece Leptospiroz için değil köpeklerde kuduz hastalığına karşı da önlem alabilirsiniz
Köpeklerin iç organlarına yerleşerek dokularla beslenen iç parazitler sadece hayvanların değil insanların da sağlığını tehdit eder. Düzenli aşılama ile iç parazit sorununa karşı önlem alabilirsiniz. Köpeklerde iç parazit belirtileri şunlardır:
Köpeklerde kanlı ishal parvovirus adıyla da bilinir. Beyaz kan hücrelerine savaş açan bu hastalık bağışıklık sistemine zarar verir. Viral bir enfeksiyon türü olan kanlı ishal en çok 1,5 ve 6 ay arasındaki köpeklerde görülür. İştahsızlık, yoğun ishal, halsizlik ve şiddetli kusma bu hastalığın tipik belirtilerindendir. Tanı için bazı test kitleri kullanılır. Kan yoluyla da tespit edilebilen kanlı ishalin tedavisi için bağışıklık sistemini güçlendirmek oldukça önemlidir. Köpeklerde kanlı idrar, idrar yolu enfeksiyonuna bağlı olarak görülebileceği gibi tümörlerden de kaynaklanabilir. Tanı için idrar ve kan testleri yapılır. Tedavi yöntemi de hastalığın kaynağına göre belirlenir.
“Köpekler neden kusar?” sorusu evcil hayvanlarla ilgili en merak edilen konulardan biridir. En yaygın nedeni mide sorunları olsa da köpeğiniz yabancı maddeleri kemirip yutmaya meraklıysa da kusma problemi ile karşılaşabilirsiniz. Genelde sarı renkli ve ekşi kokulu olan kusmuk sorunun gıda kaynaklı olduğunu gösterir. Köpeklerde kusma nedenlerinden bazıları şunlardır:
Köpeklerde Lyme hastalığı kene ısırığı ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Eklem ağrıları ile kendini belli eden bu hastalığın belirtileri arasında ürkeklik, artrit, şişlik gibi durumlar yer alır. Kan testleri ve eklem sıvısından alınan örneklerle tanı konulması mümkündür. Tedavi için veteriner hekiminiz antibiyotik tavsiye edebilir. Senelik aşılama ile bu hastalığı önlemek mümkündür.
“Köpeğim yemek yemiyor ne yapmalıyım?” sorusuna cevap alabilmek için bir veteriner hekime danışmanız oldukça önemlidir. Bu sorunun nedeni mama kaynaklı olabileceği gibi enfeksiyonlardan da kaynaklanabilir. Köpeklerde ishal de iştahsızlığa yol açabilir. Sorunun kaynağını tespit ettikten sonra veterinerinizin desteği ile çeşitli tedavi yollarına başvurabilirsiniz.
Köpeklerde çiftlik öksürüğü hastalığı bir çeşit adenovirus enfeksiyonu nedeni ile ortaya çıkan üst solunum yolu hastalığıdır. Toplu yaşam alanlarında kolayca bulaştığı için barınak hastalığı olarak da anılır. Barınak hastalığı çeşitlerinden biri de köpeklerde coronavirus enfeksiyonu olarak karşınıza çıkar. Çiftlik öksürüğü hastalığından korunmanın en etkili yolu aşılamadır. Coronavirus enfeksiyonu çoğunlukla genç köpekler arasında yaygındır. Yetişkin köpeklerde de görülebilir ve hafifçe atlatılması mümkündür.
Köpeklerde gençlik hastalığı aşırı öksürük ve ishalle kendini gösterir. Yavru ve yetişkin köpeklerde görülmesi mümkün olan bu hastalığın belirtileri şunlardır:
Gençlik hastalığını aşılama ile önlemek mümkündür. Erken teşhis edilmediğinde felce ve hatta ölüme neden olabilir.
Uyku bozuklukları, bölgesel şişlikler, huzursuzluk, ani ve şiddetli kilo kaybı, koordinasyon bozuklukları, nöbetler köpeklerde kanser belirtisi olabilir. Erken teşhis edilen kanser tedavi kolaylığı sağlar. Kanserin türüne ve yayılım özelliklerine göre veteriner hekiminiz bir tedavi yöntemi belirleyebilir. Ameliyat, ilaç tedavisi gibi yöntemlerle köpeğinizin iyi olmasını sağlayabilirsiniz.
Köpeğinizin diş ve kulak bakımını düzenli olarak yaptırarak yaşam kalitesini büyük ölçüde artırabilirsiniz. Vaktinde yapılmayan diş ve kulak bakımı ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Köpeklerde diş dökülmesi süt dişlerinin yenilenmesi nedeniyle olabilir. Yetişkin köpeklerde diş dökülmesi sorunu yaşıyorsanız veterinere danışmanızda fayda bulunur. Diş dökülmesi çürükler ya da enfeksiyon kaynaklı olabilir. Köpeklerde diş taşı temizliğini düzenli olarak yaptırarak ağız kokusunu ve enfeksiyonları engelleyebilirsiniz. Köpeklerde kulak akıntısı sık görülen bir durumdur. Sarı, kahverengi ya da kırmızı renkteki akıntılar kulak akarlarının çoğalması, bakımsızlık ya da enfeksiyon nedeniyle meydana gelebilir. Kulak enfeksiyonu tedavisi için veterineriniz özel bir solüsyon kullanabilir.
Köpekler neden dışkı yer diye merak edebilirsiniz. Yetersiz beslenen köpekler içgüdüsel olarak dışkı yemeye meyillidir. Köpeğinizin beslenme düzenini gözden geçirerek dışkı yeme sorununu çözebilirsiniz.
Köpeklerde mantar hastalığı deri, kıl ve tırnakların enfeksiyon kapması nedeniyle oluşur. Tedavi edilmediğinde vücut geneline yayılabilir. Yayılım yerine ve durumuna göre bir tedavi planı uygulanır. Köpeklerde göz hastalıkları da oldukça yaygındır. Dönemsel olarak ortaya çıkan bu hastalıklar çapaklanma ile kendini belli eder. Köpeklerin bakımı ve hastalıklarının tedavisi oldukça maliyetlidir. Acil durumlara karşı hazırlıklı olmak için bir evcil hayvan sigortası yaptırabilirsiniz. Zurich Neşeli Patiler Sigortası ile evcil dostunuzun sağlığını güvence altına alabilirsiniz.